Saako työnantaja ottaa yhteyttä lomalla?

Työnantaja ei saa ottaa yhteyttä työntekijöihinsä enää muutamissa Euroopan maissa. Työnantajan yhteydenotot työntekijöihin vapaa-ajalla on kielletty lailla useassa maassa. Työoikeuden professori Seppo Koskinen pitää vastaavanlaista mahdollisena myös Suomessa.

Montako vapaapäivää työnantajan kuuluu antaa Jaksotyötä tekevälle viikossa?

SOTE-sopimus takaa jaksotyötä tekevälle työntekijälle vähintään kaksi vapaapäivää viikkoa kohden.

Mitä rekrytoija eli työnantaja haluaa nähdä ansioluettelosta?

Työnantajan tulee helposti löytää ansioluettelosta osaamisesi, työkokemuksesi, koulutuksesi, kieli- ja IT-taitosi, luottamustoimesi, harrastuksesi sekä henkilö- ja yhteystietosi ja mahdolliset suosittelijasi.

Voiko työnantaja pätkiä loman?

Työnantaja määrää vuosiloman ajankohdan, jos toisin ei sovita. Jos työsuhteessa ei noudateta mitään työehtosopimusta, työnantajan oikeutta määrätä lomasta rajoittaa vuosilomalaki. Työnantajan on ilmoitettava loman ajankohta työntekijälle viimeistään kuukautta, poikkeuksellisesti kaksi viikkoa ennen loman alkamista.

Onko työnantajan pakko suostuttava Vuorotteluvapaaseen?

Vuorottelusopimuksessa työnantajan on samalla sitouduttava palkkaamaan vuorotteluvapaan ajaksi työttömänä työnhakijana oleva henkilö. Työnantajallasi saattaa olla täysin hyväksyttävä syy siihen, miksi vapaaseesi ei suostuta.

Mistä näkee työnantajan maksamat palkat?

Tulorekisteri on sähköinen tietokanta, jonne työnantajat ja muut suorituksen maksajat ilmoittavat tiedot maksetuista palkoista, eläkkeistä ja etuuksista. Myös kotitaloustyönantajat ilmoittavat maksamansa palkat tulorekisteriin. Tulorekisterin tietoja voivat käyttää ainoastaan tulorekisterilaissa säädetyt tahot.

Mitä ilmoitetaan työnantajan Erillisilmoituksella?

Työnantajan sairausvakuutusmaksu ja siitä tehtävät vähennykset sekä Ei palkanmaksua -tieto ilmoitetaan vuodesta 2019 alkaen työnantajan erillisilmoituksella tulorekisteriin. Lomakkeen kaikki sivut on palautettava, vaikka kaikille sivuille ei tulisikaan annettavia tietoja.

Miten työnantajan on huomioitava henkilönsuojaimet?

Henkilönsuojaimen valinta perustuu vaarojen arviointiin. Työnantajalla on velvollisuus arvioida henkilönsuojaimen tarpeellisuus. Jos suojain tarvitaan, työnantajan pitää hankkia se ja valvoa sen käyttämistä. Työntekijällä puolestaan on velvollisuus käyttää työnantajan antamaa suojainta.

Mikä on mielestäsi työnantajan tärkein velvollisuus?

Tärkeimmät työnantajan velvollisuudet kohdistuvat kuitenkin työntekijöihin. Työnantajan on kaikin puolin edistettävä suhdettaan työntekijöihin sekä työntekijöiden keskinäisiä suhteita toisiinsa. Työnantajan tulee myös pyrkiä edistämään työntekijöiden mahdollisuuksia edetä työurallaan ja kehittää kykyjään.

Onko työnantajan pakko suostua osa-aikatyöhön?

Oikeudesta osaaikatyöhön

Laissa ei ole yleissäännöstä, jonka mukaan työntekijällä olisi yksipuolinen oikeus siirtyä määrittelemäänsä osaaikatyöhön. Osaaikatyö perustuu työnantajan ja työntekijän väliseen sopimukseen.

Mitä työnantaja ilmoittaa verottajalle?

Ilmoita tiedot yrityksesi maksamista palkoista ja työkorvauksista sekä ennakonpidätyksistä tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella. Ilmoita tiedot viimeistään viiden päivän päästä palkkojen maksusta. Ilmoita tulorekisteriin myös työnantajan sairausvakuutusmaksut työnantajan erillisilmoituksella.

Miten Verohallinto laskee työnantajan sairausvakuutusmaksun alaiset palkat?

Sairausvakuutusmaksun alaisten palkkojen yhteissumma muodostetaan verokausikohtaisesti. Saman maksajan (tuottajan tunniste on sama) tulorekisteriin ilmoittamista tiedoista lasketaan yhteen ne tiedot, joissa Suorituksen maksupäivä tai muu ilmoituspäivä (PaymentDate) -tieto on laskettavaan verokauteen kohdistuva.

Mitä työnantaja näkee?

Työnantajan on saatava työntekijästä joitain välttämättömiä tietoja, ja samoin hänellä on oikeus valvoa työn suorittamista. Oikeudet sekä tietojen keräämiseen että valvontaan liittyen ovat kuitenkin rajattuja. Niitä sääntelee yleislakina henkilötietolaki ja erityislakina laki yksityisyyden suojasta työelämässä.

Jätä kommentti