Voiko päivärahat vähentää verotuksessa?

Yrittäjän päivärahat ja kilometrikorvaukset tunnetaan virallisesti nimellä lisävähennys. Nämä kulut haetaan siis lisävähennyksenä tilikauden lopuksi yrityksen veroilmoituksella. Yrittäjän matkakuluja voidaan käsitellä kirjanpidossa ja verotuksessa samalla tavalla kuin kilometrikorvauksia.

Voiko yrittäjä maksaa itselleen päivärahaa?

Yrittäjän päiväraha eroaa palkansaajan päivärahasta siten, että yrittäjä ei maksa itselleen verovapaata päivärahaa, vaan hän voi vähentää vastaavan summan yrityksen kuluna veroilmoituksella. Summat ovat kuitenkin samat.

Saako yrittäjä vanhempainrahaa?

Yrittäjällä on oikeus Kelan maksamiin vanhempainpäivärahoihin. Niiden jälkeen voi saada lastenhoidon tukia.

Voiko yrittäjä laskuttaa päivärahaa?

Laskuttaessasi asiakastasi tarvikkeista, päivärahoista tai matkakuluista (kilometrivähennys, päiväraha, matkalippu yms.), ne ovat normaalia veronalaista myyntiä siinä missä palvelukin. Kulujen laskuttaminen onnistuu normaalin laskun yhteydessä. Voit eritellä ja lisätä kulut laskulle omille laskuriveille.

Mikä on yrittäjän YEL päiväraha?

Niin sanotulta yleiseltä omavastuuajalta (sairaspäivät 2 – 10) yrittäjälle maksettavan etuuden nimi on YELpäiväraha, joka työkyvyttömyyden pitkittyessä vaihtuu yleisen omavastuuajan jälkeen sairauspäivärahaksi.

Miten yrittäjän Äitiyspäiväraha määräytyy?

Yrittäjän vanhempainpäiväraha määräytyy tämän YEL-työtulon perusteella. Tästä työtuloksesta vanhempainpäiväraha on keskiarvolta noin 70%. Ennen tämä summa perustui edeltävän kuuden kuukauden työtuloon, mutta vuoden 2020 alusta tulleen lakimuutoksen seurauksena se perustuu nyt 12 kuukauden jaksoon, eli vuosituloon.

Saako yrittäjä peruspäivärahaa?

Jos TE-toimisto on tulkinnut sinut työttömäksi yrittäjäksi, voit saada peruspäivärahaa tai ansiopäivärahaa, mikäli työssäoloehtosi täyttyy. Tämä asia on osaltasi kunnossa, jos edeltävän neljän vuoden aikana olet työskennellyt yrittäjänä vähintään 15 kuukautta.

Voiko Kevytyrittäjä saada päivärahaa?

Jos olet jo aiemmin täyttänyt palkansaajan työssäoloehdon, voit hakea ansiosidonnaista päivärahaa, vaikka työskenteletkin kevytyrittäjänä. Jos esteitä ei ole, voimme maksaa ansiosidonnaista päivärahaa maksaa 300, 400 tai 500 päivän ajan.

Mikä on YEL päiväraha?

Niin sanotulta yleiseltä omavastuuajalta (sairaspäivät 2 – 10) yrittäjälle maksettavan etuuden nimi on YELpäiväraha, joka työkyvyttömyyden pitkittyessä vaihtuu yleisen omavastuuajan jälkeen sairauspäivärahaksi.

Miten kevytyrittäjyys vaikuttaa työttömyysturvaan?

Päätoimisella yrittäjällä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, emmekä silloin voi maksaa sinulle ansiopäivärahaa. Jos työskentelet vain vähän, TE-toimisto voi arvioida sinun olevan työtön, joka työskentelee sivutoimisesti. Sivutoiminen työskentely yrittäjänä ei estä ansiopäivärahan maksamista.

Milloin yrittäjällä on mahdollisuus saada työttömyyspäivärahaa?

Ansiopäivärahaan on oikeus työttömyyskassan jäsenellä, joka on ollut vakuutettuna vähintään 15 edellistä kuukautta ja vakuutettuna ollessaan on täyttänyt yrittäjän työssäoloehdon eli on työskennellyt edellisten 48 kuukauden aikana yhteensä 15 kuukautta yrittäjänä.

Milloin yrittäjällä on oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan?

Oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan

Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, kun henkilö lähinnä edellisten 48 kuukauden aikana (tarkastelujakso) on työskennellyt yhteensä 15 kuukautta yrittäjänä.

Miten yrittäjä voi hakea työttömyyspäivärahaa?

Ilmoittaudu aina ensin työnhakijaksi

Sinun pitää ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluihin, jotta Kela voi maksaa työmarkkinatukea. TE-palvelut antaa Kelalle lausunnon oikeudestasi tukeen. Voit saada työmarkkinatukea takautuvasti 1.1. alkaen 15.2.

Jätä kommentti