Mistä asioista työnantaja on vastuussa?

Työturvallisuuslain mukaan työnantaja vastaa työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Myös työntekijällä on työturvallisuuteen liittyviä velvollisuuksia. Lisäksi velvoitetaan työpaikan välillisiä toimijoita sekä rakennushankkeiden vastuutahoja.

Mitä muistaa kun irtisanoutuu?

Sovi käytännön asioista uuden työnantajan kanssa

  • Kirjoita työsopimus ennen irtisanoutumista. …
  • Huomioi irtisanomisaika. …
  • Ilmoita ensin esihenkilöllesi. …
  • Käy halutessasi lähtökeskustelu. …
  • Pidä perustelusi johdonmukaisena. …
  • Perehdytä uusi työntekijä tai jätä hyvät ohjeet. …
  • Siivoa jälkesi. …
  • Muista työyhteisöä kiitoksella.

Saako työnantajasta puhua pahaa?

Ei saa puhua vahingoittaakseen

Työsopimuslaissa on kohta työntekijän lojaliteettivelvollisuudesta. Lain mukaan ”työntekijän on toiminnassaan vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa.”

Saako työnantaja kertoa työntekijän asioista?

Lain mukaan työnantajalla on oikeus käsitellä työntekijän työkyvyn kannalta olennaisia asioita, mutta tiedot pitää kerätä työntekijältä itseltään tai hänen kirjallisella suostumuksellaan esimerkiksi työterveydenhuollosta. Muuten työntekijän ei tarvitse kertoa terveydentilastaan.

Miten kannattaa irtisanoutua?

Sovi käytännön asioista uuden työnantajan kanssa

  1. Kirjoita työsopimus ennen irtisanoutumista. …
  2. Huomioi irtisanomisaika. …
  3. Ilmoita ensin esihenkilöllesi. …
  4. Käy halutessasi lähtökeskustelu. …
  5. Pidä perustelusi johdonmukaisena. …
  6. Perehdytä uusi työntekijä tai jätä hyvät ohjeet. …
  7. Siivoa jälkesi. …
  8. Muista työyhteisöä kiitoksella.

Mistä asioista työnantaja saa antaa sinulle määräyksiä?

noudata määräyksiä, joita työnantajasi antaa työn suorittamisesta. ilmoita esimiehellesi työpaikan olosuhteissa, rakenteissa, koneissa, laitteissa tai työ- ja suojeluvälineissä havaitsemistasi puutteista. älä aiheuta työnantajallesi vahinkoa esimerkiksi kertomalla liike- ja ammattisalaisuuksia.

Voiko työntekijä ilmaista Somessa työnantajastaan mitä tahansa mitä ei voi?

Työntekijällä on oikeus ilmaisunvapauteen, vaikka tämän näkemykset eivät olisikaan työnantajan toivomia. On kuitenkin hyvä olla tarkkana, mitä työnantajastaan voi ja kannattaa sanoa. Työntekijöillä on muiden kansalaisten tapaan oikeus sananvapauteen, josta säädetään perustuslaissa.

Mistä asioista työntekijän on huolehdittava jotta työnteko on turvallista?

Työntekijän on noudatettava työnantajan toimivaltansa mukaisesti antamia määräyksiä ja ohjeita. Työntekijän on muutoinkin noudatettava työnsä ja työolosuhteiden edellyttämää turvallisuuden ja terveellisyyden ylläpitämiseksi tarvittavaa järjestystä ja siisteyttä sekä huolellisuutta ja varovaisuutta.

Mistä asioista työntekijän on huolehdittava että työnteko on turvallista?

terveydentila, ruumiinrakenne, paineensietokyky ja ikääntymiseen liittyvät fysiologiset muutokset). Työympäristön ohella on työn suunnittelussa ja mitoituksessa otettava huomioon työntekijöiden yleiset fyysiset ja henkiset ominaisuudet.

Mistä asioista voi henkilökohtaisesti neuvotella työnantajan kanssa?

Työsopimukseen kannattaa kirjata esimerkiksi palkan määräytymisen perusteet ja oikeus etätyöhön, mutta sen yhteydessä voi yrittää sopia myös tavallista laajemmasta lomaoikeudesta työsuhteen alussa. Työsopimusta tehtäessä on tärkeää sopia kaikista työsuhteen olennaisista ehdoista.

Jätä kommentti