Mitä työnantaja voi vaatia työntekijältä?

Työnjohto-oikeuden kautta työnantaja voi määrätä siitä, mitä työtehtäviä työntekijä tekee, milloin ja miten nämä tehtävät suoritetaan. Täten työnjohto-oikeuteen sisältyy myös tietynlainen oikeus yksipuolisesti muuttaa työntekijän työtehtäviä.

Pitääkö antaa varoitus ennen potkuja?

Työsopimuslaki edellyttää pääsääntöisesti, että ennen työntekijän irtisanomista henkilökohtaisilla perusteilla työntekijää on varoitettava, ja hänelle on annettava mahdollisuus korjata varoitukseen johtanutta menettelyään tai laiminlyöntiään.

Voiko työnantaja puuttua pukeutumiseen?

Työntekijän velvollisuutena on noudattaa työnantajan pätevää työnjohtomääräystä työssään, eikä voi edellyttää oman pukeutumisensa tai ulkonäkönsä olevan täysin loukkaamattomia työsuhteessa. Työnantajan on myös voitava puuttua työntekijän epätoivottuun pukeutumiseen.

Milloin varoitus tulee antaa?

Varoitus on pääsäännön mukaan annettava viimeistään noin kuukauden kuluessa moitittavan menettelyn tai laiminlyönnin tapahtumisesta. Yleensä ottaen se on kuitenkin parasta antaa selvästi aikaisemmin.

Mikä on isännän vastuu?

Isännänvastuu tarkoittaa käytännössä sitä, että jos työntekijä aiheuttaa työssään vahingon, työnantaja joutuu korvaamaan tämän vahingon. Työntekijä joutuu korvaamaan vahingon vahingonkärsijälle vain, jos työnantaja on maksukyvytön.

Kuka korvaa työntekijän aiheuttamat vahingot?

Työntekijän vastuu vahingosta on rajattu työnantajan vastuun alle. Työntekijän suojana vahingonkorvausvastuuta katsottaessa on työnantajan ns. isännänvastuu. Työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä työssään virheellään tai laiminlyönnillään aiheuttaa kolmannelle.

Saako työkaveri Puhalluttaa?

Laissa ei ole säännöksiä työnantajan oikeudesta puhalluttaa työntekijä. Käytännössä puhallutusoikeus on johdettu työnantajan oikeudesta johtaa ja valvoa työtä sekä työnantajan yleisestä velvoitteesta huolehtia, että työpaikalla on turvallista työskennellä.

Kuka on työnantaja?

Työnantaja on työsopimuksen toinen osapuoli, joka tarjoaa työntekijälle työn. Työnantajana toimii yleisesti jokin yritys tai yhteisö. Toisaalta myös luonnollinen henkilö voi toimia työnantajana. Työsopimuslaissa säädetään työnantajan oikeuksista ja velvollisuuksista.

Saako työnantaja seurata tietokonetta?

Tietosuojavaltuutettu on ohjeistanut, että työntekijän netin käyttöä ei voi valvoa keräämällä tai katsomalla verkkoselailusta syntyviä välitystietoja. Työnantaja voi kuitenkin estää tietyille nettisivuille pääsyn.

Onko työtarjous sitova?

Työsopimuslaki (TSL, 26.1.2001/55) ei sisällä varsinaisia säännöksiä työtarjouksista tai niiden sitovuudesta.

Mitä tarkoittaa kirjallinen varoitus?

Varoituksen tarkoitus on saattaa työntekijän tietoon, että tietty menettely tai laiminlyönti ei ole hyväksyttävää, ja että työnantaja suhtautuu asiaan niin vakavasti, että mikäli asia toistuu, harkitsee työnantaja työsuhteen päättämistä.

Saako työnantaja tietää tuomiosta?

Tavoitteena on suojata lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä, väkivallalta ja huumausaineilta. Rikostaustaote on voimassa kuusi kuukautta. Vaikka henkilö saisi työpaikan saatuaan tuomion, joka näkyisi rikostaustaotteessa, työnantaja ei saa tietää siitä suoraan oikeusrekisterikeskuksen kautta.

Voiko työnantaja vaatia Etätöihin?

Jos etätyötä ei ole koskaan aikaisemmin tehty, ei työnantaja voi määrätä työntekijää etätyöhön yksipuolisesti. Jos kysymys on esimerkiksi tartuntataudin ehkäisemisestä johtuvasta syystä, ei työnantaja tai työterveyshuolto voi määrätä työntekijää karanteeniin ja etätyöhön.

Jätä kommentti