Työnantaja voi työntekijää kuultuaan ja vuosilomalain mukaista ilmoitusmenettelyä noudattaen määrätä pitämään päättyneen vuosilomakauden vuosilomat irtisanomisaikana. Kesälomaa tämä koskee siltä osin, kun irtisanomisaika osuu lomakaudelle (2.5. –30.9.) ja muuta lomaa siltä osin, kun irtisanomisaika osuu ajalle 1.10.
Saako työnantaja seurata työntekijää?
Yksittäistä työntekijää ei saa tarkkailla koko ajan eikä kameraa saa asentaa käymälöihin eikä pesu- tai pukeutumistiloihin. Gps-paikantimista on annettu selvä ohjeistus. Työnantaja ei saa seurata, missä työntekijä liikkuu vapaa-ajallaan. Silti tarkka raja sallitun ja kielletyn valvonnan välillä on vielä mittaamatta.
Mikä on lähetetty työntekijä?
Näillä sivuilla lähetetyllä työntekijällä tarkoitetaan työntekijää, jonka suomalainen työnantaja lähettää ulkomaille töihin ja. joka lähtiessään ulkomaille kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin.
Voiko työnantaja kytätä yksittäistä työntekijää?
Laki sääntelee sähköposteja ja yksityisyyden suojaa työelämässä, mutta muuta kuin teknisin välinein tapahtuvaa valvontaa ei. Lainsäädäntöä ei ole olemassa esimerkiksi työntekijän seuraamisesta tai työnantajan hyväksyttävistä selvitystoimista, kun se epäilee työntekijää epärehellisyydestä.
Mitä eroa on työntekijällä ja viranhaltijalla?
Viranhaltija on työntekijään verrattuna heikommassa asemassa suhteessa työnantajaan. Työntekijän työtehtävät ovat sopimusasia, ja työnantajalla on oikeus antaa työtehtäviä direktio- eli työnjohto-oikeuden perusteella. Työsopimus kuitenkin rajaa työnantajan direktio-oikeutta.
Mikä on työnantajan yleinen velvollisuus työntekijää kohtaan?
Työnantajan luonteeltaan ohjaavan yleisvelvoitteen mukaisesti työnantajan on toimillaan edistettävä hyvää työilmapiiriä ja huolehdittava siitä, että työntekijät pystyvät suoriutumaan työstään ja että heillä on kehittymismahdollisuuksia urallaan.
Mitä ovat työntekijän velvollisuudet työsuojelussa?
Työntekijän velvollisuutena on tehdä työnsä huolellisesti ja noudattaa työnantajan ohjeita. Työntekijää koskee myös lojaliteettivelvoite, johon kuuluu esimerkiksi työnantajaa vahingoittavan tiedon salassapitovelvollisuus ja kielto tehdä kilpailevaa sivutyötä.
Saako Työnantaja irtisanoa raskaana olevan työntekijän?
Työnantaja ei saa irtisanoa työntekijää raskauden takia tai sen vuoksi, että hän käyttää oikeuttaan perhevapaaseen. Työntekijän irtisanomisen katsotaan johtuneen raskaudesta tai perhevapaan käytöstä, jos työnantaja ei voi osoittaa sen johtuneen muusta seikasta.
Voiko työnantaja yksipuolisesti määrätä työntekijän jäämään ylitöihin?
Ylityö edellyttää aina työnantajan aloitetta. Työnantaja ei voi kuitenkaan määrätä työntekijää ylitöihin. Ylityöhön on aina oltava myös työntekijän suostumus. Ylityöstä on maksettava 50 prosentilla tai 100 prosentilla korotettua tuntipalkkaa.
Saako työnantaja selvittää työntekijän rikosrekisteriotteen?
tietosuojaa koskeva lait, turvallisuusselvityslaki, rikoslaki) on säädetty. Esimerkiksi se, että työnantaja pyytää työntekijää toimittamaan nähtäväksi rikosrekisteriotteen, jonka henkilö on itse tarkastusoikeuden perusteella saanut oikeusrekisterikeskukselta, ei ole tietosuojavaltuutetun lausunnon mukaan lainmukaista.
Mitä työnantaja ei voi velvoittaa työntekijää tekemään?
Työnantajan työnjohto-oikeus ei ole rajoittamaton. Työnantaja ei voi vaatia työntekijää toimimaan lain tai hyvän tavan vastaisesti. Työntekijää ei voida määrätä ajamaan ylinopeutta tai toimimaan tilien tarkastuksessa hyvän tilintarkastuskäytännön vastaisesti.
Saako työnantaja kuvata työntekijää?
Työnantaja saa toteuttaa kameravalvontaa käytössään olevissa tiloissa esimerkiksi työntekijöiden ja muiden tiloissa oleskelevien henkilökohtaisen turvallisuuden varmistamiseksi. Salainen kameravalvonta on kuitenkin kiellettyä yksityisyyden loukkaamista.