Jos työsopimusta ei vielä ole syntynyt, työnantaja voi perua työpaikan ilman irtisanomis- tai lomautusmenettelyä. Siinä tapauksessa hakijalla ei valitettavasti ole muuta mahdollisuutta kuin yrittää etsiä uusi työpaikka.
Mikä on suurin työntekijöiden keskusjärjestö sekä työnantajien keskusjärjestö?
Nykypäivänä tärkeäksi tavoitteeksi on tullut jäsenten työllisyyden turvaaminen. Suurin keskusjärjestöistä on Suomen ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK). Se on perinteisesti ajanut ns. tavallisten työläisten etuja.
Saako työntekijä kuvata työpaikalla?
Työnantaja saa toteuttaa kameravalvontaa käytössään olevissa tiloissa esimerkiksi työntekijöiden ja muiden tiloissa oleskelevien henkilökohtaisen turvallisuuden varmistamiseksi. Salainen kameravalvonta on kuitenkin kiellettyä yksityisyyden loukkaamista.
Saako työntekijä katsoa valvontakameroita?
Kaupoissa kameravalvonnan käyttöä perustellaan useimmiten omaisuuden suojaamisella tai työturvallisuuden parantamisella, ja se onkin laillista. Sen sijaan työntekijöiden muu tarkkailu kameroiden avulla on kiellettyä.
Voiko työnantaja kieltää puhumisen?
Työnantaja ei saa asettaa työntekijöitä eriarvoiseen asemaan mielipiteiden, vakaumuksen, poliittisen toiminnan tai ammattiyhdistystoiminnan takia. Tämä tarkoittaa, että työnantaja ei saa työjohto-oikeuden nojalla rajoittaa työntekijöiden mielipiteiden ilmaisua, poliittista toimintaa tai ammattiyhdistystoimintaa.
Miten työntekijän on huolehdittava työturvallisuudesta työpaikalla?
Työntekijän on noudatettava työnantajan antamia ohjeita sekä tarvittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta. Työntekijän tulee myös huolellisesti ja ohjeiden mukaisesti käyttää ja huoltaa henkilönsuojaimia. Työntekijän on huolehdittava käytettävissään olevin keinoin omasta ja muiden työntekijöiden turvallisuudesta.
Kenellä on oikeus työpaikalla tarkastella työntekijän terveystietoja?
Vain nimetyt henkilöt saavat käsitellä terveydentilatietoja
Työntekijän terveystiedot eivät saa tulla työpaikalla muiden kuin niiden henkilöiden tietoon, jotka tarvitsevat tietoja omassa työssään. Työnantajan on nimettävä henkilöt, jotka käsittelevät työssään toisten työntekijöiden terveystietoja.
Mitä ja missä laissa on sovittu työnantajan oikeudesta hakea avata työntekijöiden sähköposteja?
Tässä laissa säädetään työntekijää koskevien henkilötietojen käsittelystä, työntekijälle tehtävistä testeistä ja tarkastuksista sekä niitä koskevista vaatimuksista, teknisestä valvonnasta työpaikalla sekä työntekijän sähköpostiviestin hakemisesta ja avaamisesta.
Mitä asioita työterveyshuollon työntekijän ja työnantajan yhteistyönä on edistettävä?
Yhteistyössä on edistettävä työterveyshuoltolain tavoitteina olevia työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä, työn ja työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta, työntekijöiden terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä työuran eri vaiheissa sekä työyhteisön toimintaa.