Saako masennuksesta palkallista sairaslomaa?

Työtuomioistuimen ratkaisukäytännössä on kuitenkin katsottu, että masennukseksi diagnosoidut sairaudet, masennustila (F32), toistuva masennus (F33), pitkäaikainen masennus (F34. 1), keskivaikea masennus (F32. 1) ja vaikea masennus (F32. 2), oikeuttavat palkalliseen sairauslomaan.

Montako päivää työnantaja maksaa sairaslomaa?

Käytännössä palkan maksaminen jatkuu normaalisti vain sairauden ensimmäiset 10 työpäivää Jos sairastumispäivä on työpäivä, se lasketaan mukaan. Kymmenen päivän jälkeen siirrytään sairausajan palkan piiristä sairauspäivärahan piiriin, jonka maksaa Kela.

Montako päivää työnantaja voi antaa sairaslomaa?

Omalla ilmoituksella sairauspoissaoloissa tarkoitetaan sellaista menettelyä, jossa työntekijä voi olla lyhytaikaisen sairauden takia pois töistä omalla ilmoituksellaan yleensä 1-3 päivää ilman lääkärin tai terveydenhoitajan todistusta.

Voiko työnantaja siirtää lomaa?

Työntekijä ja työnantaja voivat sopia, että osan työntekijän lomapäivistä voi siirtää seuraavalle lomakaudelle tai säästää pidettäviksi myöhempinä lomakausina. Lomasta on pidettävä 18 päivää lomakaudella, loput lomapäivät voidaan siirtää.

Kuka voi myöntää sairaslomaa?

Työnantajalla on mahdollisuus päättää sairausloman palkallisuudesta. Laki kuitenkin turvaa sairausajan palkan silloin, kun poissaolo on lääkärin mukaan välttämätön.

Voiko työnantaja hylätä sairausloman?

Työnantajalla on mahdollisuus päättää sairausloman palkallisuudesta. Laki kuitenkin turvaa sairausajan palkan silloin, kun poissaolo on lääkärin mukaan välttämätön. Turhaan saikutukseen kannattaa asiantuntijoiden mukaan puuttua puhumalla. Mielipaha ei oikeuta palkalliseen sairauslomaan.

Voiko työnantaja antaa sairaslomaa?

Jos työnantaja vaatii, työntekijän on toimitettava lääkärintodistus selvityksenä työkyvyttömyydestään. Useimmilla työpaikoilla on ohjeistus sairastumisen varalle. Työntekijä voi olla esimerkiksi enintään kolme peräkkäistä päivää pois omalla ilmoituksella eli ilman lääkärintodistusta.

Voiko työnantaja pakottaa käyttämään lomat irtisanomisaikana?

Tällaistakaan ei voi vain itse päättää. Eikä työnantajakaan saa määrätä käyttämään lomia irtisanomisaikana ilman, että noudattaa normaaleja vuosiloman määräämistä koskevia sääntöä. Työnantaja voi määrätä lomaa vain lomakausina, ja loman ajankohdasta tulee ilmoittaa viimeistään kuukautta ennen vuosiloman alkamista.

Voiko työnantaja pakottaa pitämään lomat irtisanomisaikana?

Tällaistakaan ei voi vain itse päättää. Eikä työnantajakaan saa määrätä käyttämään lomia irtisanomisaikana ilman, että noudattaa normaaleja vuosiloman määräämistä koskevia sääntöä. Työnantaja voi määrätä lomaa vain lomakausina, ja loman ajankohdasta tulee ilmoittaa viimeistään kuukautta ennen vuosiloman alkamista.

Onko työntekijän oikeus pitää lomaa?

Työstä kertyy vuosilomaa, jos työtä on vähintään 14 päivää tai 35 tuntia kalenterikuukaudessa. Sinulla on oikeus esittää oma toiveesi vuosiloman ajankohdasta, ja työnantajan tulisi mahdollisuuksien mukaan huomioida tämä. Työnantaja voi kuitenkin määrätä, milloin vuosiloma pidetään.

Voiko työnantaja muuttaa loman ajankohtaa?

Ilmoitus loman antamisesta on sitova.

Jos loman alkamiseen on yli kuukausi, voi työnantaja vielä muuttaa loman ajankohtaa, mutta tässä tapauksessa syntyy aina vahingonkorvausvastuu. Jos esimerkiksi työntekijä on ostanut lentolippuja ja työnantaja siirtää lomaa, joutuu työnantaja korvaamaan lentoliput.

Saako työnantaja soittaa lomalla?

Lomalla ei tarvitse hoitaa työasioita eikä vastata työpuheluihin tai -sähköposteihin. Jos töiden järkevä hoitaminen vaatii yhteydenottoja lomankin aikana, asiasta on sovittava ennen lomaa ja siitä pitäisi maksaa erillinen korvaus.

Voiko työnantaja perua lomat?

Ei saa. Valmiuslain käyttöönottoasetus, jolla mahdollistettiin vuosilomien siirto tai keskeytys ei ole enää voimassa 16.6.2020 alkaen. Työntekijän vahvistettua vuosilomaa ei ole mahdollista siirtää tai peruuttaa työnantajan yksipuolisella päätöksellä.

Jätä kommentti