Onko esimies työnantaja?

Työnantaja-aseman tunnusmerkkejä ovat hyödyn saaminen tehdystä työstä, työn johto- ja valvontaoikeuden käyttäminen sekä palkan tai muun vastikkeen maksaminen tehdystä työstä. Yrityksissä työnjohto- ja valvontaoikeutta käyttävät yritysorganisaatiossa työskentelevät, esimiesasemassa olevat työntekijät.

Saako esimies kertoa varoituksesta?

Esimiehellä ei ole oikeutta urkkia, eikä lääkärillä oikeutta kertoa.

Voiko työnantaja perua vapaapäivän?

Voiko näin tehdä? Jos työnantajalle tulee tarve perua viikolle suunniteltu työvuoro ja muuttaa se vapaapäiväksi, työnantaja voi sen tehdä, jos muutokseen on peruste. Tällöin saat vapaapäivän kyseiselle päivälle.

Saako esimies tietää työterveys?

Työnantajalla ei kuitenkaan koskaan ole pääsyä työterveyshuollon rekistereihin. Lisäksi työterveyshuollosta ei luovuteta lääkärintodistusta työnantajalle ilman työntekijän kirjallista suostumusta, vaan lääkärintodistuksen esittäminen työnantajalle on työntekijän vastuulla.

Saako esimies kysyä Koronarokotteesta?

Työnantaja ei voi edellyttää, että työntekijä tai viranhaltija luovuttaa työnantajalle rokotetietojaan vaan tietojen antaminen on vapaaehtoista. KT:n käsityksen mukaan työnantaja voi kysyä rokotetietoa vain työntekijältä tai viranhaltijalta itseltään.

Voiko esimies määrätä töihin?

Mitä tarkemmin työnteon ehdoista on sovittu työsopimuksessa, sitä suppeampi on työnantajan direktio-oikeus. Työnantaja ei lähtökohtaisesti voi esimerkiksi määrätä työntekijää työskentelemään muussa kuin työsopimuksessa sovitussa työpisteessä. Työajat on ilmoitettava sitovasti työvuoroluettelossa.

Onko työnantajalla vaitiolovelvollisuus?

Työelämän tietosuojalain mukaan terveystietoja käsittelevät henkilöt eivät saa ilmaista näitä tietoja sivullisille. Työnantajan puolesta työntekijöiden tietoja käsittelevillä henkilöillä ei siis ole yleistä oikeutta kertoa muille työntekijöille tai talon ulkopuolelle työntekijää koskevaa sairauspoissaolotietoa.

Mitä tehdä jos työnantaja kiusaa?

Rintala: Kerro esimiehellesi, että koet hänen käyttäytyvän epäasiallisesti, ja pyydä häntä lopettamaan. Jos epäasiallinen kohtelu jatkuu, ilmoita asiasta ylemmälle esimiehelle. Voit pyytää avuksesi esimerkiksi työsuojeluvaltuutetun tai luottamusmiehen. Tarvittaessa voit olla yhteydessä myös työterveyshuoltoon.

Jätä kommentti