Katso yleisimmät työhaastattelukysymykset ja helpot vinkit miten niihin kannattaa vastata:
- Kerro jotain itsestäsi. …
- Miksi haluat tulla meille töihin? …
- Mitkä ovat vahvuutesi? …
- Mikä on suurin heikkoutesi? …
- Missä näet itsesi viiden tai kymmenen vuoden kuluttua? …
- Miten reagoit konflikteihin? …
- Miksi meidän pitäisi palkata sinut?
Voiko työnantaja käskeä sairauslomalla töihin?
Voiko työnantaja käskeä korvaavaan työhön, vaikka työntekijä olisi sairauslomatodistuksen mukaan täysin työkyvytön? Työnantaja ei voi kävellä sairauslomatodistuksen yli eikä se voi itsenäisesti todeta, että työntekijä on velvollinen korvaavaan työhön.
Mitä kysyä Haastateltavalta?
Yleensä työnantaja haluaa kuulla haastateltavalta kysymyksiä tapaamisen loppupuolella, joten hyviä kysymyksiä voi herätä myös haastattelun aikana.
- Kysy haastattelijasta. Mikä tässä työnantajassa on mielestäsi parasta? …
- Kysy työtehtävästä …
- Kysy työympäristöstä …
- Kysy palautetta.
Saako työnantaja kysyä Sotilasarvoa?
Vaikka armeijan johtamiskoulutusta pidetäänkin arvossa joissain piireissä, työnantaja ei saa udella ase- tai siviilipalvelutaustaasi. Poikkeuksena on työpaikka, johon on sotilasarvo vaatimus.
Miten sanoa työnantajalle että on kipeä?
– Riippuu aivan siitä, mitä työpaikalla on sovittu. Lähes aina suositellaan, että työntekijä ilmoittaa sairastumisestaan esimiehelle välittömästi. Puhelinsoitto voi olla tekstiviestiä parempi vaihtoehto, koska esimiehellä voi olla kysymyksiä työntekijän töiden järjestelemisen suhteen.
Pitääkö työnantajalle kertoa lääkärikäynnin syy?
– Esimies saa kertoa, että työntekijä on pois, mutta syytä ei saisi kertoa.
Mitä työnantaja ei saa kysyä?
Seuraavia kysymyksiä työnantaja ei saa hakijalta kysyä:
Oletko suorittanut ase- tai siviilipalveluksen? Onko sinulla jokin vakava sairaus? Mitä uskontoa edustat? Oletko poliittisesti aktiivinen/ Oletko jonkin puolueen jäsen?
Saako työnantaja kysyä terveydentilasta?
Työnhakijalta ei voi yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain mukaan lainkaan kysyä hänen terveydentilatietojaan, luottotietojaan tai teettää hänellä huumausainetestiä. Näitä tietoja voidaan kerätä vain tehtävään valitulta henkilöltä, ja silloinkin ainoastaan, jos laissa säädetyt erityisedellytykset täyttyvät.
Voiko työnantaja suositella Koronarokotusta?
Työnantaja voi suositella rokotuksen ottamista ja jakaa tietoa rokottamisen hyödyistä. Rokotteella työntekijä suojaa oman terveytensä lisäksi omia läheisiään, työkavereitaan, yhteistyökumppaneita ja asiakkaita.
Pitääkö työnantajalle kertoa miksi menee lääkäriin?
– Riippuu aivan siitä, mitä työpaikalla on sovittu. Lähes aina suositellaan, että työntekijä ilmoittaa sairastumisestaan esimiehelle välittömästi.