Kuka vastaa työsuojelusta?

Työturvallisuuslain lähtökohta on, että työpaikat edistävät työn turvallisuutta ja terveellisyyttä oma-aloitteisesti. Turvallisuutta on johdettava, ja tästä syystä laki edellyttää työnantajalta laajaa huolehtimisvastuuta työsuojelusta. Työnantaja siis vastaa kaikesta työpaikan työsuojelusta.

Onko työsuojelupäällikkö työnantajan edustaja?

Työsuojelun yhteistoiminnan osapuolia ovat työnantaja ja hänen työntekijänsä. Työnantajaa edustaa työsuojelupäällikkö, ja työntekijät valitsevat työsuojeluvaltuutetut.

Voiko työnantaja keskeyttää vuorotteluvapaan?

Vuorotteluvapaan keskeyttäminen, tilapäinen työhön paluu ja päättyminen. Työntekijän on sovittava työnantajan kanssa, mikäli haluaa keskeyttää myönnetyn vuorotteluvapaan ennen sen päättymistä tai tilapäisesti palatakseen työhön.

Voiko työnantaja pakottaa terveystarkastukseen?

Työnantaja voi ohjata työntekijän perustellusta syystä työterveyshuoltoon terveystarkastukseen. Työtehtävä saattaa asettaa työntekijän terveydelle erityisvaatimuksia.

Saako lääkäri kertoa työnantajalle?

Työntekijän terveydentilatiedot ovat salassa pidettäviä tietoja. Työntekijän terveystiedot eivät saa tulla työpaikalla muiden kuin niiden henkilöiden tietoon, jotka tarvitsevat tietoja omassa työssään. Työnantajan on nimettävä henkilöt, jotka käsittelevät työssään toisten työntekijöiden terveystietoja.

Saako työnantaja teettää huumetestin?

Työnantaja ei voi pakottaa työnhakijaa huumausainetestiin. Työnhakija voi siten olla suostumatta huumausainetestiin, mutta työnantajan ei silloin tarvitse huomioida häntä hakijana tai nimittää jo työsuhteessa olevaa uuteen tehtävään.

Mitä tehdä jos työnantaja ei anna työtodistusta?

Jos työnantaja ei anna työtodistusta pyynnöstäsi huolimatta, voit ottaa asiassa yhteyttä oman alueesi työsuojeluviranomaiseen tai tehdä asiassa valvontapyynnön työsuhdeasioiden valvontapyyntölomakkeella.

Saako työnantaja kysyä huumeiden käytöstä?

Työnantaja saa käsitellä ja rekisteröidä ainoastaan todistuksessa annettuja tietoja huumausaineiden käytöstä ja niitäkin vain työntekijän suostumuksella. Työnantaja vastaa testin kustannuksista. Huumausainetestausta koskevat säädökset on kirjattu lakiin yksityisyyden suojasta työelämässä.

Onko työnantajan pakko antaa työtodistus?

Työnantajalla on velvollisuus antaa työtodistus. Työtodistus on annettava työntekijän pyynnöstä suppeilla tai laajennetuilla tiedoilla. Työtodistus annetaan viivytyksettä, suositeltavaa on tehdä se viikon sisällä työntekijän pyynnöstä.

Milloin työnantaja voi vaatia huumetestin?

Työsuhteen aikana työnantaja voi velvoittaa huumausainetestiin työntekijän ensinnäkin vain silloin, kun tätä epäillään perustellusti huumausaineen vaikutuksen alaisuudesta työaikana tai huumeriippuvuudesta ja testaaminen on välttämätöntä työ- tai toimintakyvyn selvittämiseksi.

Mitä työterveys saa kertoa työnantajalle?

Työterveyshuolto saa antaa työnantajalle tiedon vain siitä, onko työntekijä tehtävään soveltuva vai ei, tai onko soveltuvuudelle joitakin rajoituksia.

Mitä tehdä jos työnantaja ei anna Työtodistusta?

Jos työnantaja ei anna työtodistusta pyynnöstäsi huolimatta, voit ottaa asiassa yhteyttä oman alueesi työsuojeluviranomaiseen tai tehdä asiassa valvontapyynnön työsuhdeasioiden valvontapyyntölomakkeella. Tee pyyntö verkossa!

Mitä tehdä jos työnantaja ei anna Palkkatodistusta?

Jos työntekijä ei saa palkkalaskelmaa joka palkanmaksun yhteydessä, hänellä on oikeus pyynnöstä saada puuttuvat palkkalaskelmat. Jos työnantaja ei pyynnöstä huolimatta anna palkkalaskelmia, voi työsuojelutarkastaja työntekijän suostumuksella ryhtyä asiassa valvontatoimiin asiakirjojen saamiseksi.

Jätä kommentti