Työnantaja ei voi edellyttää, että työntekijä tai viranhaltija luovuttaa työnantajalle rokotetietojaan vaan tietojen antaminen on vapaaehtoista. KT:n käsityksen mukaan työnantaja voi kysyä rokotetietoa vain työntekijältä tai viranhaltijalta itseltään.
Saako työnantaja kysyä eläkkeelle jäämisestä?
Onko esimiehellä oikeus kysyä, milloin työntekijä aikoo jäädä eläkkeelle? Esimies voi kysyä eläkesuunnitelmista, koska sillä on vaikutuksia työyhteisöön. Kehityskeskustelu on hyvä ajankohta. Työntekijän ei ole pakko kertoa suunnitelmistaan etukäteen, jos ei halua.
Mitä kysyä avoimesta työpaikasta?
Entäpä jatkomahdollisuudet syksyn tullen? Voit kysyä myös työpaikan ilmapiiristä ja siitä, millaisia ihmisiä tiimissäsi mahdollisesti on töissä? Älä kuitenkaan kysy ilmoituksessa selkeästi kerrottuja asioita! Soitto kannattaa tehdä riippumatta siitä, oletko jo lähettänyt hakemuksen vai et.
Saako kysyä onko rokotettu?
KT:n käsityksen mukaan työnantaja voi kysyä rokotetietoa vain työntekijältä tai viranhaltijalta itseltään. Jos työntekijä tai viranhaltija on antanut tiedon rokotuksestaan työnantajalle, työnantajan täytyy käsitellä tietoa yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain mukaisesti.
Mitä kysyä työnantajalta etukäteen?
Mitä kannattaa kysyä? Jos päätät soittaa rekrytoijalle tai suoraan työnantajalle, on valmistautuminen puheluun ensiarvoisen tärkeää. – Henkilön tulee olla aidosti miettinyt asioita, joita haluaa tietää yrityksestä, yhteisöstä, tiimistä ja työtehtävistä.
Saako työnantaja kysyä osallistuuko lakkoon?
Saako työnantaja kysyä, aionko osallistua lakkoon (eli kysyä kiertoteitse, kuulunko liittoon)? Ei saa. Työnantajalla ei ole oikeutta kerätä yksittäisten jäsenten ammattiliiton jäsenyystietoja mahdollisen lakon varalle. Tämä koskee kaikkia jäseniä, myös esimiesasemassa olevia.
Mitä kysyä työstä?
Voit kysyä tarkemmin työtehtävistä: Millaisia työtehtäviä yrityksessä pääsee tekemään? Millaiset kehitysmahdollisuudet yrityksessä on? Mitä taitoja sinulla oletetaan olevan aloitusvaiheessa? Millaisia ominaisuuksia rekrytoijat arvostavat?
Saako työnantaja kysyä milloin jää eläkkeelle?
Onko esimiehellä oikeus kysyä, milloin työntekijä aikoo jäädä eläkkeelle? Esimies voi kysyä eläkesuunnitelmista, koska sillä on vaikutuksia työyhteisöön. Kehityskeskustelu on hyvä ajankohta. Työntekijän ei ole pakko kertoa suunnitelmistaan etukäteen, jos ei halua.
Saako työnantaja kysyä lakosta?
Kun PAM julistaa lakon tai laajentaa sitä, se ilmoittaa asiasta valtakunnansovittelijan toimistoon ja vastapuolelle kuten laki vaatii (1962/420, 7 § mukaan). Työntekijöiden ei tarvitse ilmoittaa lakosta työnantajalle. Työnantaja ei myöskään saa kysyä osallistuuko työntekijä lakkoon tai onko hän liiton jäsen.
Voiko työnantaja kysyä henkilötunnusta?
Henkilötunnuksen kysymisestä tulee usein kysymyksiä tietosuojavaltuutetulle. Aarnion mukaan laki määrittelee, milloin yrityksellä on oikeus käyttää henkilötunnusta. Laissa ei määritellä erikseen, milloin sitä saa kysyä.
Saako työnantaja kysyä edelliseltä työnantajalta?
Jos työnantaja haluaa kysyä työntekijää koskevia tietoja joltain muulta taholta, tähän on oltava pääsääntöisesti työnhakijan suostumus. Työnantaja ei siis ilman työnhakijan lupaa saa kysyä työnhakijasta tietoja esimerkiksi hänen edellisestä työpaikastaan.
Saako työnantaja kysyä vapaa ajasta?
Laki yksityisyyden suojasta työelämässä tuli voimaan 2004. Sen mukaan työnantaja voi kysyä alaiseltaan vain sellaisia kysymyksiä, jotka vaikuttavat suoraan työtehtävän hoitamiseen. Rajamailla liikutaan vapaa-aikaan, harrastuksiin ja tupakointiin liittyvissä kysymyksissä.
Mitä voi kysyä työnantajalta?
Helpoin ja luonnollinen avaus on kysyä yrityksestä ja sen toiminnasta. Tee taustatutkimusta esimerkiksi nettisivujen ja sometilien kautta. Ota selvää yrityksen liiketoiminnan luvuista. Näitä pointteja hyödyntämällä pysyt muodostamaan kysymyksiä koskien arvoajureita, liiketoimintaa ja miten ne toimivat yhdessä.