Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite. Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä.
Saako palkasta vähentää?
Jos työnantajalla on saatavia työntekijältä, on työnantajalla lähtökohtaisesti oikeus kuitata ne työntekijän palkasta. Jos kyseessä on kuittauskelpoinen saatava, voi työnantaja vaatimuksen esittämisen jälkeen kuitata saatavansa yksipuolisesti ilman työntekijän suostumusta.
Mitä laki sanoo työsuojelusta?
Mitä sanoo laki? Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta on säädetty vuonna 2006. Sen tarkoituksena on turvata työsuojelua koskevien säännösten noudattaminen. Lisäksi laki edistää työympäristöä ja työoloja viranomaisvalvonnan sekä työntekijän ja työnantajan yhteistoiminnan avulla.
Voiko työnantaja keskeyttää oppisopimuksen?
Oppisopimus voidaan yksipuolisesti purkaa silloin, kun työnantaja lopettaa liikkeensä tai joutuu konkurssiin. Työnantajan kuollessa on hänen oikeudenomistajillaan ja opiskelijalla oikeus purkaa oppisopimus. Sopimuspuolilla on työsopimuslain (320/70) 43 ja 44 §:ssä säädetyillä perusteilla oikeus purkaa oppisopimus.
Tuleeko karenssi Jos työnantaja irtisanoo?
Muutoksen myötä työttömyysturvalakiin tulee sikäli mielenkiintoinen tilanne, että karenssi on 90 päivää, jos eroaa itse, mutta 60 päivää, jos käyttäytyy moitittavasti ja työnantaja irtisanoo.
Voiko työnantaja pidättää palkasta?
Jos työnantajalla on saatavia työntekijältä, on työnantajalla lähtökohtaisesti oikeus kuitata ne työntekijän palkasta. Jos kyseessä on kuittauskelpoinen saatava, voi työnantaja vaatimuksen esittämisen jälkeen kuitata saatavansa yksipuolisesti ilman työntekijän suostumusta.
Voiko työnantaja siirtää toiseen työpisteeseen?
Työnantaja voi muuttaa työntekijän työntekopaikkaa direktio-oikeutensa nojalla työsopimuksessa määriteltyjen ehtojen rajoissa. Direktio-oikeus eli työnjohto-oikeus tarkoittaa sitä, että työnantajalla on oikeus määrätä työntekijän tekemästä työstä.
Saako työnantaja kieltää matkustamisen?
Työsopimuksessa voidaan määritellä työntekijälle velvollisuus matkustaa tarvittaessa ja työtehtävänsä edellyttämässä laajuudessa. Työnantaja voi direktio-oikeutensa nojalla määrätä Pekan työtehtäviinsä liittyvälle työmatkalle ja tekemään kohteessa 7,5 tunnin mittaisen työpäivän.
Miten hoitovapaasta ilmoitetaan työnantajalle?
Työntekijän on ilmoitettava työnantajalle hoitovapaasta ja sen pituudesta viimeistään kaksi kuukautta ennen sen alkamista. Työntekijä voi perustellusta syystä muuttaa hoitovapaan ajankohdan ja sen pituuden ilmoittamalla siitä työnantajalle viimeistään kuukautta ennen muutosta.
Voiko työnantaja pidättää palkkaa?
Työsopimuslain 2 luvun 17 §:n 1 momentin mukaan työnantaja ei saa kuitata työntekijän palkkasaamista vastasaamisellaan siltä osin kuin palkka on ulosottokaaren tai sen nojalla annetun asetuksen nojalla jätettävä ulosmittaamatta (niin sanottu suojaosuus).
Miksi Työsopimuslaki on säädetty?
Työsopimuslaki on säädetty suojaamaan sekä työntekijän että työnantajan oikeuksia. Olemme listanneet tähän artikkeliin muutaman tärkeän asian työsopimuslaista, jotka työnantajan kannattaa pitää mielessä.
Mitä työnantaja voi vaatia?
Työnantajan on noudatettava lakeja ja sopimuksia, eikä hän voi vaatia työntekijöitään rikkomaan lakia tai toimimaan hyvien tapojen vastaisesti. Työnantajan on myös maksettava työntekijälle sopimuksen mukainen palkka vähintään kerran kuukaudessa.
Mitä työturvallisuuslaki edellyttää?
Työturvallisuuslaki edellyttää, että työnantaja tarkkailee jatkuvasti työympäristöä ja tunnistaa toimialalle ja työpaikalle ominaiset vaara- ja haittatekijät. Jos työnantajalla ei ole riittävää asiantuntemusta, on käytettävä ulkopuolisia asiantuntijoita.